donderdag, september 08, 2005

Terugblikken (4) - Thailand

Op 9 februari 2004 landden we op de luchthaven van Bangkok. Volgens plan zouden we 6 maanden later in Moskou aankomen, maar helaas kwamen we niet verder dan Ulaan Baatar, Mongolië. Een visum met de daarbij horende verplichte hotelboekingen zou ons al gauw iets meer dan 300 $ kosten. Deze vorm van bureaucratie kon niet echt rekenen op onze sympathie.
Vanuit de Mongoolse hoofdstad waren de opties beperkt: Korea, China of Rusland (Moskou). Het eerste was uitgesloten, China, daar kwamen we net van, dus bleef er enkel die laatste optie open. En van daaruit zouden we Brussel kunnen bereiken. Daar slaagden we, ondanks een tergende 10-uren tussenstop in Moskou, perfect in.

De Thaise hoogtepunten, want die wil u lezen, niet?

Bangkok, niet zozeer om de oude monumenten, maar om de recentere (ik lees uw lippen). Wij kozen resoluut voor het Atlanta hotel; stijlvol, smaakvol en vooral heel rustig. Op voorhand reserveren via fax is een must! En neem ook eens een kijkje in de Bed Supperclub, de hipste tent van Azië.

Helemaal ten zuiden, Koh Lipe, het idyllische eiland, waarvan we vermoeden dat het de schade van de tsunami heeft kunnen overleven (de weblocatie spreekt er met geen woorden over). Wij noemen het steevast het eiland van de Zweden, en ondertussen weten we ook waarom. De koning van Zweden was er het jaar voordien en sindsdien is het bijzonder populair bij Zweden en Zweedse gezinnen die het sekstoerisme willen ontwijken. We weten echter niet of het nu nog van toepassing is, maar een volle dagreis vanuit Bangkok maakt het (vermoedelijk) nog steeds meer dan de moeite waard.

Het oosten van Thailand, omdat je daar een aantal verlaten Khmer-sites kan bezoeken die meer dan een goede smaakmaker zijn voor het grotere werk (Angkor What in Cambodja).

Boven alles, de Thaise keuken!

Onlangs, op een regenachtige barbecue, waren we het er roerend over eens; de Thaise keuken is de top. Dat kan je overal in Thailand ervaren en de Thaise restaurants in België zijn een goede kennismaking. Thuis kan je het ook maken, ziehier het recept voor een Thaise curry.

Benodigdheden:
Uit de Thaise supermarket: een curry-pasta (geel, rood of groen, de laatste is wel de pittigste!) en een blik kokosmelk (ca. 400 gr).
250 gr. kipfilet of varkensvlees.
Groenten: fijngesneden ajuin, aubergine, broccoli, champignons, courgette en paprika (groen of rood).

Bereiding:
Bak alle groenten halfgaar, bij voorkeur in een wok.
Bak het vlees in een pan, voeg er ca. 50 gr. curry-pasta en de helft van het blik kokosmelk aan toe. Laat het sudderen. Voeg er de groenten aan toe en de andere helft van het blik kokosmelk. Laat het minstens 10 minuten sudderen. Kook ondertussen Thaise (kleverige) rijst en dien op. Smakelijk!

Opmerking:
Koop Thaise, kleverige rijst. Enkel in het Westen wil men rijst serveren die niet kleeft, maar dat is totale onzin. In alle landen waar ze dagelijks rijst eten, kleeft die (en met reden).

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage