zaterdag, juli 07, 2007

Bruxellisation

Hoewel de Franstalige versie van Wikipédie het fenomeen (en néerlandais ‘verbrusseling’ *) situeert in het verleden, is het helaas nog steeds aan de orde. Het RAC, Rijks Administratief Centrum, werd enkele jaren geleden verkocht aan een Nederlandse promotor en de renovatie is in handen van oppermeester Jaspers & Co. De Martinitoren, ooit een hoogtepunt van modernistische architectuur in Brussel, werd schaamteloos afgebroken en vervangen door de kille glazen Dexia Tower, waar diezelfde Jaspers uitvoerend architect was. Ook het ‘façadisme’ dat opgang zou gemaakt hebben tijdens de laatste decennia van de vorige eeuw in Brussel, kan op naam geschreven worden van diezelfde Jaspers. Hij was destijds de architect van het hoofdkantoor van de Kredietbank (heden KBC) aan de Havenlaan, dat nog steeds geldt als de eerste aanzet van deze onvolkomen strekking.

Op diezelfde Franstalige versie van Wikipédia wordt façadisme geillustreerd met een mooi voorbeeld uit 2006! Op nog geen boogscheut van dat voorbeeld wordt vandaag een nieuwe mijlpaal gerealiseerd. Gestut met gele stijgers worden de gevels van het Anspachcentrum, langs de centrumlanen, recht gehouden, terwijl de inhoud deskundig afgebroken wordt door meesterafbreker De Meuter.

* Een eenvoudige zoekopdracht naar ‘verbrusseling’ op de Nederlandstalige versie van Google levert helaas vooral vragen en antwoorden omtrent het BHV-dossier op...

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage