zaterdag, juni 30, 2007

Broodje Brussel in het Jubelpark

Het Horta-Lambeauxpaviljoen werd pas in 1909 geopend, terwijl het initieel deel had moeten uitmaken van de Wereldtentoonstelling in 1899. Oorzaak hiervan is tweeledig; enerzijds verliep de samenwerking tussen Horta en Lambeaux bijzonder stroef (beide heren konden elkaar niet luchten), anderzijds had de opdrachtgever (de Belgische Staat) en in bijzonder de regering het moeilijk met het kunstwerk. Niet de vele dames met onbloot bovenlichaam, maar een centrale figuur die de zelfverminking (zelfdoding) symboliseerde, stuitte op hevig katholiek verzet.Het kunstwerk is wellicht het grootste in zijn soort, opgetrokken uit massieve blokken Carrarra-marmer. Het staat symbool voor de menselijke driften (de Franse vertaling “passions” is ondermaats) en kan op verschillende manieren ‘gelezen’ worden. Het bevat tal van verwijzingen uit de kunst en hanteert mythologische, religieuze en wereldlijke themas.

Het paviljoen is een van de oudste bouwwerken van Horta en daarmee niet zo verwant met zijn later werk. Hier bouwde hij een klassiek gebouw met Griekse en Romaanse elementen. Het glazen dak, de enige lichtinval, zorgt voor een opmerkelijke belichting van het kunstwerk.

Nog meer foto’s vind je op http://www.flickr.com/photos/lyramids-post
Het paviljoen is enkel te bezoeken op afspraak. Uitzonderlijk was het afgelopen donderdag (28/6) te bezoeken in het kader van Broodje Brussel.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage