woensdag, oktober 18, 2006

Fout taalgebruik (5)

Waaraan denkt u meteen als ik u het woord “allochtoon” voorschotel?

Juist, alles behalve positief. Om het maar eens breeduit te smeren dacht u oa aan kleine criminaliteit, onverdraagzaamheid, spuwen in het openbaar, luiheid, beperkte opleiding, onaangepast gedrag, vrouwendiscriminatie, … en nog veel meer. U oordeelde vanuit uw onderbuik; met kennis, inzicht en ervaring. Terecht? Ik durf het niet in vraag te stellen.

Wie dat vandaag wel doet, zijn onze noorderburen. Zij opperen dat het woord allochtoon te negatief geladen is en suggereren een ander woord. “Bicultureel”! Net zoals we in een recent verleden opeens dienden te spreken over een andersvaliede terwijl we een gehandicapte bedoelden. Bovendien is het dragen van Westerse merkkledij, het besturen van tweedehandse Duitse wagens en het bezitten van Westerse high-tech geen synonime voor cultuur. Integendeel.

Opmerkelijk, want enige tijd geleden circuleerde een internetfilmpje uit een Nederlands spelprogramma. Daarin moest een kandidate het woord raden aan de hand van de omschrijving “niet aangepast aan het leven in de samenleving” met de beginletter A. Tot grote verbazing van de kwisleider en het publiek flapte ze er “allochtoon” uit terwijl het “autist” moest zijn. Blond, hoor ik u denken? Ja, hoewel de authenticiteit hiervan tot op heden niet achterhaald werd. Die onderbuik? Zeerzeker.

Kortom, onze noorderburen zitten fout. Dat hebben ze al meermaals bewezen en hopelijk kan iemand uit het zuiden hen dat aan het verstand brengen. Voor mij geen nieuwe Van Dale in 2007.

1 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Die onderbuik... jammer dat het in Europa politiek zo oncorrect is geworden om die aan het woord te laten, niet??
Je hebt het zelf ervaren hier in Tanzania, hoe iedereen je vrolijk lachend met MZUNGU begroette... Open en bloot wordt je anders zijn als blanke gebruikt om je aan te spreken, en geen enkele Tanzaniaan ziet daar iets negatiefs in... Soms is de simpelste oplossing niet de slechtste!
K.

18/10/06 12:53  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage