woensdag, oktober 20, 2004

Er zijn geen mannen meer

De man: een kort, historisch overzicht van de evolutie sinds 1940

Gedurende de jaren 40 stonden, zaten of lagen alle mannen aan het front. Over die periode zijn bijzonder weinig details terug te vinden. Historische overzichten beperken zich in hoofdzaak tot het vermelden van het aantal gesneuvelden en de omstandigheden van die slagpartijen. Over de overlevenden, geen woorden.
In de jaren 50 hadden de mannen het werk weer opgenomen en konden ze genoeg inkomen vergaren om hun gezin te onderhouden. Datzelfde principe werd ook een groot deel van de jaren 60 gehanteerd. Tot die verschrikkelijke meimaand van 1968. Toen daagden er ineens vrouwen op! De geschiedkundigen kunnen de oorsprong nog steeds niet aangeven. Een bijzonder geprezen document maakt gewag van een mannelijke rib, maar ook daar zijn de deskundigen nog niet unaniem eens.
In de jaren 70 hebben de mannen zich op één of andere onduidelijke reden vrouwelijke eigenschappen aangemeten. Ze gingen meer letten op hun kledij en de eerste cosmetische producten voor mannen zagen het daglicht. Andere aspecten die het daglicht niet hoorden te zien, verstoorden de maatschappelijke orde. Kortom, ze maakten er een puinhoop van, die mannen.
In de jaren 80 werd daar nog een schep aan toegevoegd. De boxershort deed zijn intrede en toen werd het helemaal hopeloos. In combinatie met een strakke spijkerbroek, was dit hoegenaamd alles behalve comfortabel. Alle redelijke principes van de vorige decennia werden over boord gegooid. Het werd een regelrechte puinhoop.
Midden de jaren 90 deed 'de nieuwe man', vooral in de damesbladen, zijn intrede. Eén van de zichtbaarste facetten van deze nieuwe man was dat hij in het openbaar huilde. De emotionele gevolgen van zijn handelen in het voorgaande decennium gaven hem recht en rede om alle tranen de vrije loop te laten.
Aan het begin van de nieuwe eeuw, is die 'nieuwe' man al lang voorbijgestreefd; de 'andere' man doet zowaar zijn intrede. Hij mag zich een terreinwagen aanschaffen en hiermee in de file staan. Het heeft slechts een beperkt machogehalte, op voorwaarde dat er een kinderstoel op de achterbank staat. Beelden op televisie bevestigen het ons dagelijks: mannen gaan weer naar het slagveld. Kan de geschiedenis herleid worden tot ‘copy’ en ‘paste’? Hopelijk gunt men de overlevenden wat meer regels in deze geschiedschrijving.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage