dinsdag, februari 12, 2008

Escoffier op z'n Chinees

Eén van de elementaire kookboeken uit de Franse (klassieke) keuken is de Escoffier. Hierin lees je alles over de noodzakelijke ingrediënten, bewerkingen en handelingen, maar nergens vallen hoeveelheden te bespeuren. Zonder enige voorkennis kom je niet verder dan flauwe maaltijden, voor zover je de boel niet voortijdig verknoeit. Dit staat haaks op het vertrouwde "Ons Kookboek" en alle recepten die je in weekbladen en magazines leest, waar de exacte hoeveelheid van elk ingrediënt tot op de gram aangegeven staan. De bewerkingen worden stap voor stap haarfijn toegelicht en je moet al een kluns zijn om te mislukken.

Bij het Fontainasplein (in Brussel) is een Chinees (“Asian Grill”) waar je voor minder dan 7 euro een stevige portie kan eten of meenemen. De snelheid waarmee jouw maaltijd klaargemaakt word, is opmerkelijk. Op de koop toe is het bijzonder lekker en de kok in mij wil al een hele poos hetzelfde resultaat kunnen voorschotelen. Helaas konden de vele kookboeken hier in huis weinig soelaas bieden, ze waren allemaal teveel in de stijl van ons dierbaar, regionaal kookboek. Tot op de dag dat ik op basis van de ingrediënten en een vaag idee van de bewerkingen aan het experimenteren sloeg.

Mijn Escoffier op z’n Chinees begint met het marineren van het vlees. De vijfsmakenmarinade bestaat uit; vloeibare honing, ketchup, azijn, olie en sojasaus (eventueel aangevuld met sherry). Het gemarineerde vlees (kip, rund of varken) vervolgens stoven in de wok, daarna de groenten toevoegen. Een glas bouillon (kip of rund) voor de helft toevoegen. De andere helft aandikken met één soeplepel maizena en in de wok gieten. Na amper enkele ogenblikken krijg je de gewenste dikte. Serveren met geparfumeerde, kleverige rijst. Eet smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage