dinsdag, mei 02, 2006

Nu hoort U het eens van een ander (10)

“Er is helemaal geen hongersnood in Afrika” zei Gerbert van der Aa op 1 mei in “Wilde geruchten” op Radio 1.

Samengevat komt hier op neer dat we met onze giften vooral onszelf wat (laten) wijsmaken en de hulporganisaties een reden van bestaan geven. Lees hier zijn kritisch artikel dat verscheen in Trouw. Je kan het gesprek ook beluisteren via de website van Radio 1.

4 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Ik geef toe dat je mijn nieuwsgierigheid gewekt hebt. Ben even gaan zoeken of ik bevestiging zou vinden voor mijn eigen twijfels en reflexies rond wat ik hier als kleine steen bijdraag vanuit mijn invalshoek...
Maar neen hoor, ik mag mijn geweten sussen met de geruststelling dat zelfs deze criticus beweert dat de invalshoek van TRIAS een goede is: "Structurele aandacht voor gezondheidszorg, goed doordachte steun aan lokale boeren en gelddonaties aan hongerende mensen lijken veel nuttigere vormen van hulp dan de voedseldistributies van de VN en het Rode Kruis. Het uiteindelijke doel van hulp is immers dat Afrikanen op termijn zichzelf leren helpen."
We zullen onze goeddoordachte steun aan de Tanzaniaanse boeren verder zetten!

2/05/06 18:59  
Blogger Luc zei...

Ik ben bijzonder opgetogen met jou reactie, beste K, en blij dat je het niet gelezen hebt als kritiek. Zo was het ook helemaal niet bedoeld, maar ik vond zijn statement de moeite waard. Heb je het gesprek beluisterd?

3/05/06 00:01  
Anonymous Anoniem zei...

Ik heb het gelezen... en ga volledig akkoord! In Afrika hebben ze al duizenden jaren intense droogte meegemaakt en bijhorende hongersnood. En ze hebben dat duizende jaren zonder rode kruis en VN opgelost.
De echte bedreiging voor Afrika schuilt op andere vlakken dan droogte: globalisering, privatisering, overbevolking, slecht aangebrachte en daardoor alles vernietigende hulp verlening...
Helaas is er zelfs bij de structurele hulpverlening veel goed bedoelde hulp te vinden die de ontwikkelingsprocessen eerdert hindert dan bevordert.
Het mooiste beeld dat je hiervoor kan gebruiken is de vlinder die uit zijn cocon komt kruipen: als je de vlinder wil helpen door zijn cocon een beetje of volledig open te breken, zodat die vlugger kan gaan vliegen, dan gaat de vlinder simpelweg dood.
Helaas zijn er al veel te veel vlinders verloren gegaan...

3/05/06 14:57  
Blogger Luc zei...

Die metafoor van de vlinder vind ik schitterend!

5/05/06 01:56  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage