woensdag, mei 03, 2006

Moka Express

Hoe lyrisch kan een levensgenieter worden als het over koffie gaat?

Sinds mijn bezoek aan de koffieplantage van Britt in Costa Rica zijn er een aantal regels die gerespecteerd dienen te worden. En zij die koffie (nog) niet weten te waarderen, moeten beslist verder lezen.

Een heerlijke kop koffie is het resultaat van 3 elementen: koffie, water en de juiste bereiding.

De juiste bereiding is zeer belangrijk, maar eenvoudig met een Bialetti! Dump die overprijsde expressomachines, yuppie Senseo’s en gemakzuchtige koffiezetapparaten en kies resoluut voor de essentie van het koffiemaken. Een authentieke Bialetti kost amper 25 euro, terwijl een Senseo minstens het drievoudige kost en een expressomachine al gauw het tienvoudige. Over koffiezetapparaten heb ik het al lang niet meer, dat is voor amateurs! Koffie zetten is niet iets dat je overlaat aan vernuftige toestellen, het is een ritueel dat je zorgvuldig en bewust dient uit te voeren.

Water is in onze streken geen probleem; het leidingwater in België is meer dan goed genoeg.

Koffie! Zoals bij alles zijn mengelingen te weren en bij koffie is het niet anders. Oploskoffie is handig in landen waar geen koffiecultuur is en enkel warm water rijkelijk beschikbaar is. Daarbuiten geldt maar één regel; 100% arabica, bij voorkeur geteeld op een hoogte boven 1000 meter.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage