maandag, december 05, 2005

Eindejaarslijstjes

December is aangebroken en in onze wedren naar de eindejaarsfeesten kunnen lijstjes niet meer ontbreken. Ik wil me hoegenaamd niet vereenzelvigen met deze onhebbelijkheden, maar als het iemand kan helpen, graag. Omdat we met zijn allen familieleden, vrienden en kennissen willen overtroeven en/of overladen met “onze” goede muziekkeuze, alvast een paar gouden tips. En als ze niet voor hen van toepassing zijn, kan je het lijstje nog altijd voor eigen gebruik hanteren.

De dames die 2005 de moeite waard maakten:

CocoRosie – Noah’s Ark
Als twee zusjes uit Texas aan het musiceren slaan, hoor je kinderspeelgoed, een harp, de stem van Anthony en een overstemde piano. Dromen zijn nooit bedrog!

Mia Doi Todd – Manzanita
Ze heeft een zeer bijzondere stem, deze mooie verschijning. De nummers zijn zeer gevarieerd en na enkele luistersessies laat ze u niet meer los. Misschien is ze te braaf voor deze business.

Scout Niblett – Kidnapped by Neptune
Aan zuiverheid geen gebrek. Gitaar, stem en drums. Wie dit minimalisme durft te noemen, heeft er niks van begrepen.

Martha Wainwright – Special edition
Zus van Rufus, dochter van Loudon, maar ze brengt het wel anders. Gevarieerd en af en toe in ’t Frans gezongen. Krachtig en vooral veelbelovend.

De heren (individueel, in groepsverband, af en toe vergezeld van een dame):

Andrew Bird – The mysterious production of eggs
Hij situeert zich ergens tussen het excentrieke van Patrick Wolf en de ambachtelijkheid van Mugison. En dat is op zich al een lovenswaardige verdienste in 2005.

Bright Eyes – I’m wide awake, it’s morning
25-jarige Conor Oberst wist zich te omringen met integere muzikanten en samen maakten ze een plaat die zo raak is. Tekstueel bijzonder ‘to-the-point’.

Bright Eyes - Digital ash in a digital urn
Simultaan uitgebracht met bovenvermelde, maar met een ander instrumentarium. Op enkele uitzonderingen na met dezelfde muzikanten. Helaas en ten onrechte een beetje in de schaduw van “I’m wide awake, it’s morning”.

Great Lake Swimmers - Bodies and minds
Tony Dekker heeft een ongelooflijke stem. Opgenomen in een kerk en bijgestaan door een ‘echte’ band. Stuk voor stuk beklijvende songs!

Malcolm Middleton – In the woods
De voorman van Arab Straps maakte een uitgebalanceerde plaat met een mengeling van melodieuze ballades en ruige rocknummers die toch verbazend homogeen is. Hoopvol!

Mugison – Mugimama is this monkey music
Een IJslandse ‘bricoleur’. Of hoe muziek in handen van creatieve mensen nog steeds een nieuwe dimensie kan krijgen.

Saint Thomas – Children of the new brigade
Deze Noorse cowboy neemt de rockgitaar ter hand en het resulteerde in bijzonder melodieuze fjordenrock. En de melancholie is nooit ver weg…

Sufjan Stevens – Come on feel the Illinoise
Stevens wil alle Amerikaanse staten bezingen en vastleggen op cd. Een hele opgave, maar als je Illinoise weet te pruimen, is dit hoopvol. Ga alvast een nieuw cd-rek kopen!

The Walkabouts – Acelytene
Metaforisch. Essentiële rock met een stevig ritme en een krachtige boodschap.

Patrick Wolf – Wind in the wires
Multi-instrumentalist die op een verfijnde wijze vogels en nog veel meer bezingt. Bijzonder fris en ingenieus werk! Alfabetisch laatste in deze lijst, maar zonder twijfel de revelatie van het afgelopen jaar.

In de marge, nog 2 releases die, hoewel ze oorspronkelijk uit 2004 dateren, slechts in 2005 hier uitgegeven werden:

Arcade Fire – Funeral
Of hoe je chaos kan vatten op dat kleine schijfje. Het wordt bang uitkijken naar de opvolger.

Timesbold – Eye eye
Er is geen enkele, aanvaardbare reden om dit meesterwerk niet in huis te halen. Muzikaal verbluffend en tekstueel uniek.

2 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Een lijst waar ik niets heb op aan te merken, behalve dat je voor het eind van het jaar nog naar Smog, Rogue Wave en Doctor Dog moet luisteren. ;)

Diene J.

13/12/05 11:48  
Blogger Luc zei...

Waardevolle tips voor mijn verlanglijstje...

15/12/05 00:37  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage