donderdag, maart 24, 2005

Dictaturen in een democratie # 10

De dictatuur van de lompe (meestal ook domme) medemens kan pijn en vooral ergernis veroorzaken en wekt, in de rand, heel veel plaatsvervangende schaamte op. Het zijn de types die zich op straat plotseling omdraaien en zonder pardon tegen je aanlopen. Of je ziet ze aan een deur duwen, terwijl er “trekken” op staat! Tram, bus of trein stappen ze op zonder eerst de reizigers te laten uitstappen. In het grootwarenhuis rijden ze steevast met hun kar tegen je aan en bij de kassa’s hebben ze het concept van een “rij” hoegenaamd niet begrepen.

Eens ze in een voertuig plaatsnemen als bestuurder is ellende (en grote ergernis) gegarandeerd. Onder het motto ‘mijn auto, mijn vrijheid’ negeren ze niet alleen alle verkeersreglementen, maar het ontbreekt hen ook aan de elementaire hoffelijkheid. De doorlopende witte middenlijn was enkel nuttig om de arbeiders bij de aanleg van het wegdek te helpen om een gelijkmatige afwatering in beide richtingen te realiseren. Een wagen heeft dan standaard een knop om de 4 knipperlichten te laten functioneren, maar dat doe je enkel als er wagens achter jou zijn. In dubbele file staan is een persoonlijk gemak en daarbij denken ze: “als er 2 rijstroken zijn, hinder ik niemand, en anders moeten ze maar even wachten”. Geduld is niet hun grootste troef en koerswijzigingen aangeven aan eventuele achterliggende voertuigen achten ze overbodig, de anderen moeten maar uitkijken!

Afval droppen ze op de plaats waar ze het niet meer nodig hebben en als je hen attent maakt op de aanwezigheid van een vuilbak, heb je voor de groenen gestemd. Sorteren is onbegonnen werk en de zak zetten ze op straat als die vol is, want elke week komt de vuilkar wel langs. Ze leven in een vrij land en dit impliceert dat ze beslissingen mogen nemen zonder rekening te moeten houden met geldende normen of wetten. Sociaal gezien zijn het analfabeten en een beetje respect opbrengen voor anderen is hen totaal vreemd.

Als je geen gezagsdrager bent, heb je niet het recht hen op hun lompheid te wijzen en oh wee de gezagsdragers. Die krijgen ongeloofwaardige verhalen te aanhoren of nederige excuses in de aard van “het is de eerste keer” of “dat heeft niemand mij ooit gezegd” te horen.

Kortom, het zijn de types waar je het liefst van al in een grote boog rond loopt, maar meestal dringen die ongewild uw territorium binnen. En op de koop toe is het een seksueel overdraagbare aandoening!

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage