donderdag, maart 22, 2007

Zoektocht in/naar Amerika

Jeroen van Bergeijk’s boek “U.S.1 – Amerika na 11 september” vond ik tussen de reisgidsen. Vooral vanwege de ondertitel leek me dit eerder ongepast, maar na lectuur hoort het daar wel degelijk thuis.
Het is een vlot geschreven reisverhaal langsheen U.S. 1 , aan de Amerikaanse oostkust, van het noordelijke Maine tot het zuidelijke Florida. Doorheen de staten stapelen de vastgeroeste beelden van de States zich op, hoewel de auteur bijzonder alert blijft om niet in clichés te vervallen. Naast de beschrijvingen van de rit (in een oude Cadillac Coupé), gaat hij vooral op zoek naar mensen. Onderweg treft hij een heel divers publiek aan en telkens opnieuw wil hij weten wat 11 september voor hen betekende. Van Bergeijk is niet op zoek naar sensatie; hij vraagt hen niet wat ze op die bewuste dag deden, waar ze waren, maar welke impact het sindsdien heeft op hun leven. Hij was op zoek naar dat nieuwe Amerika langsheen de oudste snelweg!
In zijn epiloog lees je dat Amerika na 11 september niet opzienbarend veranderd is, hoewel er regionaal verschillen merkbaar zijn. Van het extreme opschrift ‘A good muslim is a dead one’ in Virginia tot de openlijke steun aan ‘Osama’s Place’ in North-Carolina. Amerika is niet te vatten in één slagzin en ‘United we stand’ is vooral een lokaal fenomeen. Na New York dringt zich een volgende reis naar Amerika op, maar dan wel op een gelijkaardige wijze; met een duidelijk doel en een mooie route.
Tenslotte hoop ik dat elke bibliotheek minstens één exemplaar van dit boek onder de rubriek “Maatschappij” catalogeerde, want daar hoort het ook thuis!

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage