vrijdag, maart 16, 2007

De nieuwe filantropen

De wereld is niet rechtvaardig en haar rijkdommen zijn allerminst eerlijk verdeeld. Cijfers tonen aan dat meer dan de helft van alle rijkdom in handen is van minder dan 10% van de wereldbevolking. Eind vorig jaar telde de wereld net geen 1000 personen met een eigen vermogen van minstens 1 miljard dollar. Ook binnen deze selecte groep is het nog oneerlijker verdeeld. Koploper Bill Gates klopte af op 56 miljard, terwijl de eerste Belg, Albert Frère, amper 3,1 miljard bezat.

Vorig najaar portreteerde De Morgen kritiekloos een select aantal van deze superrijken onder de titel “De nieuwe filantropen”. Deze nieuwe filantropen (waaronder Bill Gates) zijn van oordeel dat hun niets te verwijten valt en om die reden zijn ze gewillig om bij leven en welzijn een deel van hun onmetelijk fortuin te schenken aan een goed doel. Uiteraard bepalen ze zelf wat een goed doel is en hoeveel ze overdragen. Bill Gates schonk op een blauwe maandag 1 miljard (2% van zijn vermogen) weg. Onopgemerkt gebeurt het echter nooit, want een dankvolle knieval en de aanwezigheid van pers zijn de basisvoorwaarden. Te mijden en voor eeuwig te wantrouwen, dat gespuis!

Ik heb meer sympathie voor echte gangsters die zonder scrupules over lijken gaan om hun slag binnen te halen en dan als die spreekwoordelijke dief in de nacht vluchten en er een goed leven op nahouden in de hoop nooit (levend) gevat te worden. Dat zijn tenminste mannen met ballen!

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage