vrijdag, februari 09, 2007

Eén les uit de geschiedenis

Hoewel de film “Bobby” in deze recensie amper 2,5 op 5 krijgt, lijkt het mij meer dan de moeite waard om deze film toch aan te bevelen. Op sommige momenten zijn de beelden bijzonder melig, maar in essentie is de boodschap niet mis te verstaan, eerder hoogst pijnlijk, dat je er niet omheen kan. In de schaduw van JFK was Bobby (Robert Kennedy) de laatste hoop op een betere wereld (anno 1968) en na die bewuste 6de juni was alle hoop opeens en voorgoed weg!

De film geeft een opmerkelijk relaas van uiteenlopende personages (in een ongelooflijke cast, trouwens) die vooral hopen op beter. Niet dat het er destijds zo slecht aan toe ging, maar het kon beter. In één seconde werd de wereldgeschiedenis, en vooral de toekomst, onherroepelijk anders. Dat uitgerekend Nixon de volgende president van Amerika werd en Clinton het enige lichtpunt was, is alom bekend.

“Elke generatie moet opnieuw de vrede uitvinden” las of hoorde ik onlangs. Deze analyse is wellicht niet fout, maar het is wel betreurenswaardig dat we er niet eens in slagen om te leren uit de fouten uit het verleden!

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage