maandag, november 13, 2006

Bacon & Caravaggio in Düsseldorf

De Quadriennale 06 in Düsseldorf biedt de onovertroffen mogelijkheid om meesterwerken uit verschillende periodes te bewonderen/ontdekken. Een unieke gelegenheid voor de 21ste eeuwse bezoeker om in één stad verschillende tentoonstellingen te kunnen bezoeken en hiermee het belang van kunst te bevestigen. Opmerkelijk veel Belgen. Was het omdat we afgelopen zaterdag niet konden winkelen?

Caravaggio stierf op het strand van Porte Ercole (Italië) in 1610, Bacon overleed in Madrid (Spanje) in 1992. Wat beide heren gemeen hebben is dat ze elk op hun eigen wijze de schilderkunst in vraag stelden en er een eigentijds antwoord op formuleerden. Hun voorkeur voor mannen is maar een detail.



De tentoonstelling van Francis Bacon is chronologisch opgebouwd en hiermee bijzonder traditioneel. De vele triptieken zijn feilloos opgehangen en zo hoort het ook. Enkele schetsen en door Bacon bewerkte foto’s zijn niet meer dan curiosa.



De tentoonstelling van Caravaggio is van een heel ander kaliber. Niet op zijn minst omdat er naast de authentieke werken van Caravaggio ook aanzienlijk veel “kopies” tentoongesteld worden. De meeste hiervan zijn 17de eeuwse werken van tijdgenoten die nauwgezet het origineel naschilderden en sommigen zijn van de meester zelf. Deze tentoonstelling wil meer dan alleen maar de meesterwerken tonen, het wil een discussie op gang brengen van de alom geprezen authenticiteit versus de bevooroordeelde minderwaardigheid van kopies. Een discussie die hoogdringend gevoerd moet worden op alle fronten!

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage