woensdag, oktober 26, 2005

Een les aardrijkskunde: Illinois

Conceptplaten zijn al sinds de jaren 70 zo gedateerd dat niemand er zich nog aan waagt. Behalve voor Sufjan Stevens die, na Michigan, nu ook Illinois op de wereldkaart wist te plaatsen. De man blijkt vooraf degelijk onderzoek verricht te hebben, waarmee hij enkel nog meer respect verdient.

“Come on feel the Illinoise” is een muzikaal hoogstandje van 74 minuten dat pas na ettelijke luisterbeurten ten volle open bloeit. De kortste songtitel is kortweg “Chicago”, de langste is meteen een gouden entree voor het Guiness Book of Records: “The Black Hawk War, or How to Demolish an Entire Civilisation and Still Feel Good About Yourself in the Morning, or, We Apologize for the Inconvenience but You’re Going to Have to Leave Now, or, I have fought the Big Knives and will continue to fight them until they are off our lands”!

Het eerste deel van de avond, afgelopen dinsdag in de ABBox, werd een les aardrijkskunde, zonder kaart, maar met bijzondere anekdotes. Peoria is een ridicuul klein stadje dat bij marketinglui uit alle staten helemaal niet onbekend is. “If it works in Peoria you’ll sell it anywhere else” is de gouden regel. Maar Illinois is meer; Chicago, Jacksonville en Decatur. En wie was Casimir Pulaski?

De avond werd opmerkelijk vrolijk ingezet, de dames uit de groep garneerden het spektakel als cheerleaders, huppelend over het grote podium. Sufjan zelf was getooid in een sterrenoveral. Alle andere groepsleden droegen een donkere T-shirt met een expliciete “I”. Het eerste deel van de avond was 100% Illinois; verhaaltjes, muzikale parels, huppelende meiden en bittere ernst.

Met een akoestische cover van “The One I Loved” van REM zette Sufjan een ommekeer in; de groepsleden kregen even de tijd om zich casual te kleden en even later deed hij hetzelfde. Pas tijdens de bisronde (één nummer!) waren ze uniform weer de ‘bende’ van Illinois.

“Illinois” verschijnt gegarandeerd in menig eindejaarslijstje van intellectuelen en/of stedelingen, maar voor de volledige aardrijkskunde van Illinois (de staat) ga je naar deze weblocaties. Consulteer (helemaal onderaan) de zeer gedetailleerde kaart van deze Amerikaanse staat.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage