vrijdag, september 21, 2007

Wonen in Brussel

In tegenstelling tot de meeste Vlamingen en Belgen heeft Brussel me altijd aangetrokken. Als kind hebben de intrede met het zicht op de basiliek van Koekelberg en de ritten over de viaduct boven de Leopold II-laan onuitwisbare indrukken nagelaten. Later, eind de jaren 80, werkte ik 3 maanden in de buurt van de Hallepoort en leerde ik de stad vanuit een ander perspectief kennen. Eerst al pendelaar tussen die duizenden anderen via de metro naar kantoor, later als chauffeur om wisselstukken her en der op te halen en naar de luchthaven te brengen voor verzending.

Een decennium geleden nam ik de beslissing om hier te komen wonen. Ik verhuisde van een suburbane straat in Gentbrugge (nabij Gent) naar één van de centrumlanen van Brussel. Destijds werd deze buurt gekatalogeerd als ‘onveilig’, maar ondertussen werden meer dan de helft van de gebouwen aan deze en overzijde van het huizenblok gerenoveerd. Enkel de achterliggende straten behoren nog tot het laatste getto van de Brusselse vijfhoek (het centrum).

In onze zoektocht naar een eigen woonst was het zonder meer duidelijk dat we binnen die bewuste vijfhoek wilden blijven. Na een kleine rekenoefening bleek dat 90 à 100 vierkante meter bewoonbare oppervlakte zouden volstaan. Momenteel beredden we ons op amper 75 vierkante meter. Met de komst van Emile zou een extra kamer geen overbodige luxe zijn en werd het criterium opgetrokken tot 120. Een parkeergelegenheid en een kleine buitenruimte waren wenselijk. Maar bovenal primeerden karakter en uitzicht.

Na jaren aanmodderen en ongestructureerd zoeken en bezoeken, heb ik me één maand lang dagelijks op immoweb gestort om slechts een zeer beperkte selectie te weerhouden. Een aantal panden bleken ondertussen reeds verkocht te zijn en uiteindelijk bleven er 2 over; een oud, karaktervol appartement en een renovatieproject met een ruimere keuze. We hebben na het bezoek aan het eerste niet lang getwijfeld. Volgende week zijn we definitief eigenaar van een appartement aan de rand van die bewuste vijfhoek, zonder buitenruimte of parkeergelegenheid, maar met karakter én ruimte (160m²) én een uitzicht (180° over en boven Brussel).

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage