donderdag, juli 26, 2007

3 van 3001

Na bijna 3 weken houden nog slechts 3 citaten stand. Ze zijn zeer verschillend, maar toch van alle tijden. De rode draad doorheen de 3 citaten is dat ze, ondanks dat ze decennia geleden opgeschreven werden, niet moeten inboeten aan slagkracht en opmerkelijk actueel blijven. Ze zijn uitgesproken kritisch en bovenal relativerend.

De eerste is van Thor Heyerdahl, de vlottende Noor. Hij overleed in 2002 en is vooral bekend van zijn Kon-Tiki-expedities in de tweede helft van de jaren 70.
“Vooruitgang is het vermogen van de mens om simpele dingen gecompliceerd te maken.”
Aan de vooravond van de technologische revolutie deed de man wat ze eeuwen geleden ook deden; varen op kennis en inzicht van natuurkunde, meteorologie en nog enkele van die vergeten wetenschappen.

De tweede is van Anton Tsjechov, de Russische toneelschrijver en arts. Hij overleed in 1904 en vond vooral zijn inspiratie in de menselijke ellende die hij, kortstondig als arts, ervaarde.
“De onuitstaanbaarste mensen zijn provinciale beroemdheden.”
Stadsvlucht was destijds wellicht een ongekend fenomeen, maar hij wist wel dat de provincie synoniem stond voor achtergesteld.

De derde is van Freek De Jonge, Neerlands Hoop in bange dagen. Hij werd geboren in 1944 en is nog steeds actief als theatermaker en zoveel meer.
“Er is pas sprake van een ramp als het rampenplan niet werkt.”
De man liet geen enkele gelegenheid onbenut om zijn progressief, links publiek te laten bulderen met de meest foute, rechtste grappen.

1 reacties:

Anonymous jwl zei...

Bij het citaat van Tsjechov moest ik prompt denken aan het interview met Hofland, Blokker en Mulish in Vrij Nederland. Provinciaals-Amsterdamse oude mannetjes. De zelfgenoegzaamheid droop van de bladzijden. Mag misschien wel als je 80 bent, maar ergerniswekkend is het wel.

27/07/07 08:10  

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage